Поступление 2017 личный кабинет
форма
обучения:
Очная 2 года
количество мест: 0/6
  • 0 бюджетных мест
  • 6 контрактных мест
вступительные
испытания:
КП КД ВЭ ПИГА ДЭ
  • Конкурс «Портфолио» Университета ИТМО
  • Конкурс докладов «Конгресс молодых ученых»
  • Вступительный экзамен
  • Перезачет результатов итоговой государственной аттестации
  • Дистанционный экзамен
стоимость обучения
в 2017 году:
199 тыс. руб.
в год
  • 199 тыс. руб в год для граждан Российской федерации
  • 219 тыс. руб в год для иностранных граждан

ПАСПОРТ ПРОГРАММЫ

Руководитель программы
Учебный план
Языки обучения
ENG
Английский
Учебные корпуса
ул. Ломоносова, д.9

ОПИСАНИЕ ПРОГРАММЫ

Программа Пищевая биотехнология направлена на подготовку  специалистов, способных получать и проводить исследования ферментов, микроорганизмов, клеточных культур животных и растений, продуктов их биосинтеза и биотрансформации, а также  создавать  технологии получения продуктов питания с использованием  растительного и  биомодифицированного растительного  сырья,  а также сырья, полученного путем микробиологического синтеза, биокатализа, генной инженерии и нанобиотехнологий.


The purpose of the programme “Food Biotechnology” is for the graduates to become proficient in obtaining and assaying enzymes, microorganisms, animal and plant cell cultures and products of biosynthesis and enhancement of the above, as well as designing production methods for foodstuffs based on enhanced vegetable stock (enhancement techniques including, but not limited to, microbiological synthesis, biological catalysis, genetic engineering, and nanotechnology).

 

АКТУАЛЬНОСТЬ И ЗНАЧИМОСТЬ ПРОГРАММЫ

Пищевая биотехнология - современное и перспективное направление в пищевой промышленности, использующее биотехнологические процессы для получения пищевых продуктов и различных форм пищи.  В настоящее время специалисты по биотехнологии широко востребованы в сельском хозяйстве и пищевой промышленности. Кроме того, эта профессия является одной из самых перспективных и востребованных в ближайшие 10 лет.  Специалисты- биотехнологи в области  пищевой промышленности, обладающие знаниями в биологии и в инженерии, станут основными производителями  функциональной и полезной пищи для жителей подавляющего большинства стран мира в ближайшее время. Особенно эти специалисты будут востребованы в развивающихся странах Африки, Азии и Латинской Америки, имеющих пищевые производства, такие как пивоваренные, молочные, мясоперерабатывающие и сыроваренные  предприятия, но не имеющие соответствующих магистерских программ, позволяющих студентам получать профессиональные качественные знания и навыки, необходимые для карьерного роста и способствующие воспитанию национальных кадров, проводящих политику импортозамещения. Скорее всего, будет рост активности в сфере медицины. Значительные потребности должны возникнуть в неклассической ее части, связанной не столько с лечением болезней, сколько с управлением здоровьем. Развитие, поддержка и использование технологий в этой сфере создадут спрос на специалистов, обладающих как технологическими, так и медицинскими знаниями. В УрФУ есть двухлетний уникальный опыт успешного существования программы “Пищевая биотехнология “ (“Food Biotechnology” на английском языке (выпуск 2016 г. – 4 студента из Руанды и Ирана, из них один обучавшихся в рамках квот Министерства образования РФ;  в настоящее время по программе обучаются 8 иностранных студентов из Ганы, Нигерии, Кот д’Ивуара, Египта, Индии и Пакистана, из них 3 обучающихся в рамках квот Министерства образования РФ). Food biotechnology is a prospective branch of modern food science. Scientists specializing in using biological processes for food biomass valorization and foodstuff production are currently required in both agriculture and food industry. This condition is not expected to change in the following decade. Most countries of the world will require specialists wielding knowledge of both biology and engineering for the food industry (e.g., brewing, dairy, and meat industry) of these countries to provide the population with fortified and functional food. The need for such specialists will stay the highest in the developing countries of Africa, Asia and Latin America, their food industry having production capacity but lacking a steady supply of Master graduates having theoretical knowledge and professional skills in the jobs market, which halts the developing countries’ movement for production localization. The expected development of medicine in the following years is bound to raise demand for non-traditional medicinal treatment delivery methods, targeted at maintaining health rather than curing disease. Given due support for innovation, the market will demand specialists wielding knowledge of engineering and medicine for R&D in this area. UFU benefits from the experience of teaching Food Biotechnology in English for two years. In year 2016, four students from Iran and Rwanda, including one Russian Ministry of Education approved matriculate, became graduates in Food Biotechnology. This year, the attendees are eight students from Cote d’Ivoire, Egypt, Ghana, India, Nigeria, and Pakistan, including three Russian Ministry of Education approved matriculates.

ЦЕЛЬ ПРОГРАММЫ

Подготовка высоквалифицированного специалиста, обладающего необходимыми знаниями,  умениями и навыками для работы по осуществлению, сопровождению и контролю существующих пищевых биотехнологических процессов, проектированию новых и модернизации существующих биотехнологических производств пищевых продуктов, разработке новых технологий получения пищевых продуктов и  биологически активных добавок. Выпускник магистерской программы будет подготовлен также для решения задач,  связанных с системой менеджмента качества производства продуктов пищевой промышленности, и профессиональной деятельности по организации и осуществлению учебного процесса. The purpose of the programme is for the graduates to become proficient in running, controlling and supervising existing biotechnology processes, creating new kinds and modifications of said processes, and designing methods of novel foodstuff and food supplement production. The graduates are also to become proficient in handling quality assurance system related tasks, as well as organizing and practising teaching subjects within their area of expertise.

ДИСЦИПЛИНЫ

Modern Problems of Biotechnology

The scope of this subject is the 21st century academic tendencies in the biological sciences related to biotechnology, the revolutionary changes in the theoretic background of genetic engineering, genomics, proteomics, and molecular biotech science. Recent advances in applied biotechnology are also covered, such as the emergence and development of cellular and enzymatic engineering, medicinal and pharmaceutical biotechnology, biotech for ecology and green energy, as well as their future prospectives. The theory is taught from the aspect of the history of the respective fields, and supplemented with visuals and multimedia. Practical skills are trained by laboratory exercises and problem solving, as well as independent research.

Research Practice in Biotechnology

The subject is aimed at developing abilities for independent research and paper writing. As such, the course covers the complete study publication cycle from outlining the purpose of a research and milestone setting to academic writing. After making their acquaintance with up-to-date standards in scientific publication, the students are asked to practise writing papers and research reports.

Metabolic Engineering in Biotechnology

The subject gives a broad scope of metabolic engineering in technologically critical aspects of microorganism metabolic pathway structure and analysis, utilizing the analytical data in re-arrangement of metabolic pathways, and techniques of such re-arrangement with the use of recombinant DNA. The discipline of metabolic engineering is essentially a combination of quantitative methods of metabolic pathway analysis, combined with research of appropriate molecular biology techniques for planned genome modifications. As such, the course covers a broad spectrum of theoretical and experimental approaches, from quantitative metabolic pathway analysis to molecular biologic and metabolic network (pathway inter-connections and control impulse application nodes) study. Finding metabolism profile choke points allows for optimization with network analysis methods pinpointing cell structures controlling the critical (rate-limiting) element flow in metabolic pathways. Studying microbial metabolism as an integral network of inter-connected pathways yields knowledge of the ways to utilize these pathways in the industry. Knowledge of such ways is essential for the specialists of food processing, as well as chemical and pharmaceutical, companies that aim to improve the productivity of the industrial strains of microorganisms.

Molecular Genetic Methods in Food Biotechnology

The scope of the subject is molecular genetics fundamentals applied to biotechnology, i.e. molecular biotechnology that emerged in the 1970s. Fundamentals such as genome structure, organization, and expression, intracellular signalling mechanisms, as well as principal achievements of genetics directly applicable to biotechnology are studied: obtaining and using transgenic plants and animals, molecular diagnosis, biologically active compound isotope marking, utilizing bacteria and yeasts as well as higher eukaryotic organisms. Up-to-date methods of cellular and embryological engineering, cell genetic transformation, chemical synthesis, nucleotide sequencing and amplification, cell culture genetic engineering, protein recombination with prokaryotic and eukaryotic systems, are also studied.

Biotechnological Engineering

The scope of the subject is the basics of structure and functioning of machines and devices used at food production facilities for processing, purification, and treatment of food materials, as well as trial designing technical features of production of foodstuffs and supplements with desired characteristics. The course mainly focuses on technical devices for beer and fermented dairy products preparation. The theory is taught with a classic approach of deterministic mathematical modeling of individual biotechnology processes and trial design of technical implementations of these processes. Practical skills are trained by solving tasks of using the principal figures obtained from model equations for selecting the optimal machine and device parameters for several individual processes. The capacity and other parameters of the devices to choose from are based on manufacturer catalogues presenting state-of-the-art production devices and illustrating recent trends in technical arrangement of food biotechnology production facilities.

International Standards in Biotechnological Food Production Safety Assessment

The scope of the subject is food biotechnology chemical and biological safety control and implementation of international quality planning, improvement and assurance standards, supported both in Russia and worldwide, in safety measures. Installments of such standards regarding the presence and quantity of pathogenic microorganisms and their metabolites, heavy metals, nitrites and nitrates, pesticides, preservatives, colouring agents, et cetera, are studied.

Metabolic Engineering in Biotechnology

The subject gives a broad scope of metabolic engineering in technologically critical aspects of microorganism metabolic pathway structure and analysis, utilizing the analytical data in re-arrangement of metabolic pathways, and techniques of such re-arrangement with the use of recombinant DNA. The discipline of metabolic engineering is essentially a combination of quantitative methods of metabolic pathway analysis, combined with research of appropriate molecular biology techniques for planned genome modifications. As such, the course covers a broad spectrum of theoretical and experimental approaches, from quantitative metabolic pathway analysis to molecular biologic and metabolic network (pathway inter-connections and control impulse application nodes) study. Finding metabolism profile choke points allows for optimization with network analysis methods pinpointing cell structures controlling the critical (rate-limiting) element flow in metabolic pathways. Studying microbial metabolism as an integral network of inter-connected pathways yields knowledge of the ways to utilize these pathways in the industry. Knowledge of such ways is essential for the specialists of food processing, as well as chemical and pharmaceutical, companies that aim to improve the productivity of the industrial strains of microorganisms.

Physical and Chemical Methods of Quality Assurance in Biotechnology

Tackling problems of food quality assurance and biological safety demands knowledge of physical and chemical methods of analysis. There is now an abundance of such methods, including gas chromatography, high performance liquid chromatography, atomic absorption spectroscopy, infrared spectroscopy, emission spectroscopy, electrochemistry, photometry, luminescence, capillary electrophoresis, as well as classic methods (gravimetry and titrimetry) and rheogoniometry. Additionally, various modifications of polymerase chain reaction (PCR) method are used for genetic modified organism detection and qualitative assay of modified genes. Selecting the appropriate methods of physical and chemical analysis for a given food medium demands knowledge of their respective strong and weak points. Considering this, the subject aims at making a systematic overview of most physical and chemical analytical methods in use today.

Information Technology in Bioengineering

The students achieve proficiency in using modern computer tools of bioengineering and chemical technology such as ISIS DRAW, MathPrism, MathCAD, online scientific databases, corporate information networks

Biotechnology for Foodstock Enhancement

Classes in the subject cover the problems and the effectiveness of using enhanced stock materials for food products, gaining better control over the physical and chemical properties, as well as the flavour. Practical studies involve enzymatic enhancement of starch, protein, and dietary fiber, preparation of foodstuffs with the enhanced stock materials, and quality assessment

Biological Catalysis and Biocatalytic Technology

The scope of the subject is kinetics of biotechnological processes aided by industrial microbial enzymes, i.e., biocatalytic technology. The discipline of biological catalysis is a theoretical basis of applied biotechnology that provides ways of production capacity, energy and cost optimization in by a more efficient use of enzymes, the most common source of which are microorganisms. As such, the course aims to provide knowledge of biocatalysis kinetics that may assist decision-making in real situations in the industry.

Регуляция эмоционального состояния в профессиональной деятельности

Дисциплина является специализированной адаптационной дисциплиной по выбору студента. Цель освоения - формирование у обучающихся-инвалидов и лиц с ограниченными возможностями здоровья способности регулировать эмоциональное состояние в профессиональном общении, в решении рабочих конфликтов, при управлении и делегировании полномочий. Регуляция эмоционального состояния способствует развитию коммуникативных умений в профессиональной деятельности, концентрации внимания, развитию умений работать в команде, мотивации к обучению, подготовке к публичным выступлениям и самопрезентации.

ПРЕПОДАВАТЕЛИ

Надежда Васильевна Баракова доцент, кандидат технических наук
Владимир Григорьевич Беспалов доктор медицинских наук
Татьяна Викторовна Меледина профессор, доктор технических наук

ТРУДОУСТРОЙСТВО И ВОСТРЕБОВАННОСТЬ ПРОФЕССИИ

Трудоустройство иностранных студентов – аспирантура Ph.D. программы в России и за рубежом, международные корпорации “Heineken”, “Danone” и др. Russian and overseas Ph.D. training programmes, international companies such as Heineken and Danone.

ПРАКТИКА И СТАЖИРОВКИ ДЛЯ СТУДЕНТОВ

Student Trainee at Heineken, Danone.

ОТЗЫВЫ ВЫПУСКНИКОВ

Татьяна Протасова
выпуск 2006 года
Бухгалтер

В 2002 году окончила мегафаукльтет БТиНС, факультет пищевой биотехнологии и инженерии, дополнительно во время основного обучения, в этом же университете прошла курсы повышения квалификации и получила сертификат по специальности: «Экономика и управление на предприятии». С такими дипломами сразу устроилась работать ведущим экономистом в Федеральную Пассажирскую компанию, где проработала 7 лет. Сейчас работаю бухгалтером на предприятии АО "Тандер". Занимаюсь правильностью оформления документов для обеспечения продуктами питания магазинов города. Очень благодарна университету за полученные знания, умение общаться с людьми, хорошо и весело проведённые студенческие годы. Я получила хорошие знания, много новых друзей, грамотных преподавателей и наставников. Спасибо большое!!!

Обратная связь

* Имя
* E-mail
Ваше сообщение